Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial

Vesti (896)

KOLAPS ŠIROM SVETA: U poslednjih nedelju dana odloženo i otkazano preko 37.000 letova

U POSLEDNJIH nedelju dana avioindustrija širom sveta našla se ponovo u nezavidnoj situaciji, što zbog rasta broja zaraženih koronom , što zbog nedostatka radne snage i ostalih kadrovskih problema, te je prema grubim procenama odloženo ili otkazano preko 40.000 letova.

Kako sve možete do aerodroma i nazad, koje su najsigurnije i najjeftinije opcije i kako da vas PREVARANTI NE OPELJEŠE

Kako se sezona godišnjih odmora približava, mnogi već uveliko planiraju svoja putovanja i odlučili su se za najbrži vid transporta - avion. Međutim, iako je u teoriji najbrži, često to nije tako, jer pored standardnih procedura, u Beogradu je prava nauka doći do aerodroma. Neupućenima i sa aerodroma do grada, koji često papreno plaćaju prevarantima voženje.

UMESTO ZELENE SALATE KUPUS: Restorani u svetu menjaju jelovnike zbog nestašice hrane - smanjena i porcija paradajza

TOKOM proteklih nekoliko meseci, mnoge namirnice na svetskom tržištu postale su skupe ili ih je teško pronaći, izvestio je Blumberg, napominjući da se kompanije bore da pronađu alternative koje bi ponudile svojim kupcima.

Ukidaju se poklon-kartice zbog pranja novca

Prema novim propisima EU, podaci o identitetu kupca morali bi da se beleže pri svakoj kupovini proizvoda za e-novac. Nemačko trgovačko udruženje (HDE) upozorava na nove propise Evropske komisije prema kojima bi popularne poklon-kartice trebalo da se povuku iz prodaje.

POLOVNJACI SKUPLJI OD NOVIH VOZILA: Zašto je došlo do potpunog poremećaja na tržištu automobila?

U NEMAČKOJ je došlo do prave "eksplozije" cena, a kako piše "Bild" neke su za samo godinu dana zbog inflacije skočile za čak 94.8 odsto! Cene benzina drastično su porasle pa je tako premium benzin skočio za 36,7 odsto, dok je premium benzin-plus povećan za 33,5 odsto, dok su cene dizela skočile za 52,7 odsto. Posebno je bizarna činjenica da su određeni modeli polovnih automobila u ovom trenutku često skuplji od novih. Taj trend zabeležen je ne samo u Nemačkoj, već i u SAD.

Strana 1 od 30

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUkidaju se poklon-kartice zbog pranja novca Na vrh strane