Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kako da proverite da li je sajt bezbedan za kupovinu

05. septembar 2023. 10:30:47 Pročitano 629 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Budućnost kupovine je kupovina preko interneta, ali ono što i dalje brine većinu potrošača jeste bezbednost i zaštita ličnih podataka. Kako možete da budete sigurni da su vaše informacije koje delite sa sajtom preko koga kupujete bezbedne? Prvi savet je da onlajn kupovinu obavljate preko sajtova kojima verujete. Iz NBS savetuju da bi trebalo posebno proveriti da li je reč o registrovanom prodavcu ili prodavcu koji posluje u sivoj zoni. Važno je da se obrati pažnja na sve poruke koje u sebi imaju nepravilnosti. Posebno treba biti oprezan i kada su u pitanju nove internet prodavnice, prodavnice koje nemaju komentare drugih kupaca ili koje prodaju proizvode po neuobičajeno niskim cenama.

Pre bilo kakve transakcije potrebno je da se uverite da njihove stranice za naručivanje koriste bezbedan server. To možete da proverite tako što ćete proveriti koji protokol koristi stranica. Procedura je jednostavna – odete na stranicu koja ima formular za unos imena, broja kreditne kartice i drugih informacija. Pogledate adresu i ukoliko ona počinje sa „https://”, onda je to bezbedan server. Ako počinje samo sa „http://” onda server nije siguran i ne bi trebalo da obavljate bilo kakve transakcije u toj prodavnici. Savet stručnjaka je da se ne unose informacije koje nisu potrebne. Pokušajte da unesete samo onoliko informacija koliko je potrebno u formularu. Formulari narudžbi obično imaju zvezdicu pored polja koja je neophodno popuniti. Oni savetuju da nikada ne čuvate informaciju kao što su brojevi kreditnih kartica na računaru. Računari nisu bezbedni i postoji mogućnost pristupa svemu što je na vašem računaru dok ste konektovani na internet.

„Izlogujte se sa svih onlajn internet naloga koji čuvaju informacije o vašoj kreditnoj kartici. Uverite se da ste izabrali teške lozinke za ove vrste naloga”, savetuju stručnjaci za onlajn trgovinu. Prateći opisane korake povećaćete bezbednost dok kupujete preko interneta ali i onlajn prodavnice takođe treba da preduzmu mere bezbednosti. Onlajn kupovina čini kupovinu lakom, brzom i zabavnom. Iz NBS posebno naglašavaju da se kod kupovine na internetu ne koristi PIN, tako da zahtev za unos PIN-a direktno ukazuje na mogućnost zloupotrebe podataka.

„Ne šaljite fotokopiju kartice (ili drugog dokumenta) mejlom, u inboks stranice na društvenim mrežama ili slično. Banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promenite svoje podatke, potvrdite lozinku ili slično”, navodi se iz ove finansijske institucije. Na primer ako dobijete imejl-poruku koja liči na poruku od banke ili druge finansijske institucije, a kojom se od vas zahteva upisivanje podataka s kartice, sasvim je izvesno da se radi o takozvanoj fišing prevari. Budućnost kupovine je kupovina preko interneta a zaštita ličnih informacija je prvi korak da bi ona postala realnost, kažu stručnjaci.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSrbi našli nove hit-destinacije i već uveliko rezervišu aranžmane Na vrh strane