Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial

Saveti (119)

Nekoliko saveta pre nego što krenete  u kupovinu svežeg mesa

Kupovina u Srbiji se u većini slučejeva svodi na kupovi osnovnih životnih namirnica. 

Za meso  slobodno možemo da kažemo da pored hleba i mleka spada u kategoriju osnovnih životnih namirnica bez kojih se u Srbiji ne može, bez obzira da li se kupovina  meri u gramima ili kilogramima. Kako je cena mesa dostigla astronomsku cifru sa tendencijom da i dalje raste, moramo voditi računa o svakom komadu mesa koji kupujemo kako nebi bili u situaciji da ga bacimo ili da alarmiramo inspekcijske službe.

SVI ODGOVORI NA PITANJA O PUTOVANJIMA! Da li agencija ima pravo da traži doplatu?

Turisti koji ove godine žele da odu na more susreću se s mnogim problemima i nerazumevanjem s turističkim agencijama. Svakako najgore je onima koji su prošlogodišnje putovanje uplatili, ali zbog epidemije koronavirusa nisu mogli da odu na more, pa ove sezone dolaze u situaciju da aranžmane koje su kaparisali ne mogu da ostvare, bar ne onako kako su to planirali za prošlo leto.

Zovu, nude podmlađivanje i obećavaju čuda: Kako se zaštititi od telefonskih prevara?

Zvonjava fiksnog telefona često znači da ćete za slušalicom provesti i po nekoliko desetina minuta slušajući o proizvodu koji vas obično ne zanima.

Ukoliko se ipak odlučite da proizvod kupite, garancija njegovog kvaliteta ne postoji, pa je ovakav tip prodaje veoma sklon prevarama.

Volonteri CEPS-a u obilasku prodavnica i pijaca, februar 2020. godine

Poštovani potrošači,

Volonteri Centra potrošača Srbije su i ovog putasu za vas obišli prodavnice i pijace kako bi saznali cenu voća i povrća, time vam olakšali kupovinu i  upoznali sa najjeftinijim cenama.

Prijatno i uživajte u kupovini.

Volonteri CEPS-a u obilasku prodavnica i pijaca, novembar 2019. godine

Poštovani potrošači,

Volonteri Centra potrošača Srbije su i ovog putasu za vas obišli prodavnice i pijace kako bi saznali cenu voća i povrća, time vam olakšali kupovinu i  upoznali sa najjeftinijim cenama.

Prijatno i uživajte u kupovini.

Strana 1 od 4

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSaveti Na vrh strane