Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zabrana uvoza srpske robe na Kosovo i dalje na snazi: „Smeta nam, navikli smo na naše“

10. januar 2024. 10:35:52 Pročitano 545 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Već više od šest meseci na snazi je zabrana uvoza srpske robe na Kosovu. Privrednici sa severa organizovali su zbog toga i proteste, a građani se žale na nestašicu proizvoda iz Srbije u prodavnicama. Kakva je situacija proveravala je dopisnica N1 iz Prištine Zana Cimili.

Srpska roba od 14. juna prošle godine više ne ulazi na Kosovo.

Odluku je donela Vlada Kosova zbog bezbednosnih razloga, nakon, kako je sa jedne strane rečeno – hapšenja, a sa druge – kidnapovanja kosovskih policajaca od strane srpske policije na granici.

Na policama u marketima u severnoj Kosovskoj Mitrovici primećuje se nestastica srpske robe, međutim, njih i dalje ima. Odgovor na pitanje odakle stižu, nismo dobili.

U marketima se prodaju i strani, ali i kosovski proizvodi.

„Vidite i sami po prodavnicama domaća roba teško, sve ide to preko drugih kanala, preko Kosova i skuplje i nema ono što treba. Idem često u Srbiju, kupim nešto, dole u ETC kupujem nemačke proizvode, makedonske i tako“

„Ima proizvoda iz Makedonije i sa Kosova. Smeta nam, navikli smo na naše“

„Kad nema ovde robe, uzimamo u južni deo kod komšija dole, to je to“, kažu građani.

Privrednici sa severa su krajem decembra protestovali zbog zabrane uvoza i potpisali su peticiju kojom se traži ukidanje odluke o zabrani uvoza robe iz Srbije, koja je, kako kažu, nanela veliku štetu privrednicima i samim građanima.

Novinar i analitičar Branislav Krstić smatra da je vreme da se ova odluka ukine.

„Ukoliko znamo da je odluka Vlade o zabrani uvoza gotovih proizvoda iz Srbije imala političku pozadinu i posledica je postojećeg i rastućeg animoziteta između Kurtija i Vučića, ipak je fakt da je poslednji trenutak da vlada u Prištini uradi nešto što se zove praćenje interesa svojih građana. Ako je interes građana kosovske države srpske nacionalnosti da u svojim prodavnicama imaju robu iz Srbije, nema logike da Vlada Kosova postupa drugačije. Dakle, dozvoliti privrednicima da legalnim graničnim prelazima dođu do proizvoda koji se potražuju u njihovim trgovinama“, kaže Krstić.

Nezvanični putevi koji su na severu u prošlosti korišćeni da srpska roba ulazi na Kosovo poslednjih meseci su pod strožijoj kontrolom Kosovske policije.

Podaci Carine Kosova pokazuju da je za 11 meseci, januar-novembar 2023. godine, iz Srbije uvezeno robe u vrednosti od 188,5 miliona evra, koje je u odnosu na 11 meseci prethodne 2022. godine, zabeležio pad od 44,8 posto.

Izvor: n1info

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane