Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Veće akcize na gorivo od 1. jula

02. jun 2020. 14:54:30 Pročitano 1459 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nove, uvećane akcize na gorivo počeće da važe od 1. jula, odlučila je Vlada Srbije. Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi sada bila pomerena za još mesec dana. Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini, pa će sada biti uvećane za otprilike jedan dinar. 

Tako će ovaj namet na benzin biti 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok će akcize za gas biti 44,59 dinara. Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale naftne derivate 68,45. 

Dizel u Srbiji pojeftinio je od početka godine, što je posledica pada cene sirove nafte na globalnom tržištu. Dok se 20. januara litar dizela mogao kupiti za nešto više od 164 dinara, krajem maja na pumpama je mogao da se nađe za 132 dinara.

Iako je pojeftinjenje značajno, cena ovog goriva u Srbiji je i dalje među među najvišima u regionu. Višu cenu u regionu, prema podacima sajta Global petrol prices, ima jedino Albanija, a neke od zemalja u kojima se dizel može pazariti jeftinije nego u Srbiji jesu Nemačka, Austrija, Slovenija, Španija, Luksemburg.

Razlog što dizel u Srbiji nije još jeftiniji jesu upravo visoka državna zahvatanja, koja se i ovog puta uvećavaju. 

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je nedavno za 021.rs da država ne samo da ne bi trebalo da povećava akcize, nego bi morala da potpuno redefiniše svoju politiku akciznog oporezivanja. Više o tome OVDE.

Izvor: 021.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiVeće akcize na gorivo od 1. jula Na vrh strane