Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zovu, nude podmlađivanje i obećavaju čuda: Kako se zaštititi od telefonskih prevara?

16. mart 2021. 15:54:52 Pročitano 3137 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zvonjava fiksnog telefona često znači da ćete za slušalicom provesti i po nekoliko desetina minuta slušajući o proizvodu koji vas obično ne zanima.

Ukoliko se ipak odlučite da proizvod kupite, garancija njegovog kvaliteta ne postoji, pa je ovakav tip prodaje veoma sklon prevarama.

"Kada neko zove putem telefona ili mejla, prva je obaveza da se potrošaču predstavi ko zove, a potrošač ima prava da traži matični broj kompanije kako bi mogao da proveri kroz APR. Tako je jedino sigurno proveriti da li trgovac postoji i da li se bavi delatnošću kojom je rekao da se bavi", navodi Jelena Vukašinov iz Centra potrošača Srbije.

U poslednjoj u nizu telefonskih prevara, prodavci zovu građane, raspituju se o njihovm zdravstvenom stanju, nude preparate za podmlađivanje i obećavaju čuda.

"Zakon o zdravstvenoj zaštiti je propisao na koji način i ko može pružiti zdravstvenu zaštitu. To svakako preko telefona nije moguće. To je ono što mi napominjemo samim potrošačima... Neko ko govori da je to potpuno izlečenje, sigurno izlečenje, to nije dozvoljeno. Ništa nije sigurno izlečenje, takav vid nasrtljivog poslovanja nije dozvoljen", objašnjava Vukašinov.

Građani Srbije kažu da često dobijaju pozive koji nude proizvode i usluge, ali da su vremenom naučili da u njih ne veruju.

Potrošač ima pravo da od porudžbine odustane u roku od 14 dana, a trgovac je dužan da kupcu dostavi obrazac za odustanak, kažu u Centru potrošača Srbije. Ukoliko mušterija želi da od kupovine odustane, ona nije dužna da za to navodi razloge.

Izvor: b92.net

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Medije

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSaveti Na vrh strane