Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Tek od jeseni moguće manje pojeftinjenje mesa i mleka

26. april 2023. 09:53:30 Pročitano 620 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Cene poljoprivrednih proizvoda za godinu dana uvećane za 26 odsto. Proizvođačke cene poljoprivrednih proizvoda i onih iz sektora ribarstva povećane su za 26 odsto za godinu dana. Prema poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, tolika je bila razlika u cenovnicima otkupnih cena agrarnih proizvoda ako se posmatraju februar ove i isti mesec prošle godine. Najveći uticaj na rast cena, koji se naravno prelio i na maloprodajne u radnjama, imala su poskupljenja stočnih proizvoda (61 odsto), stoke i živine (27,8) dok je cena žitarica u ovom periodu uvećana za 14,9 procenata.

Kako se može videti, povrće je za godinu dana poskupelo za 21,3, a izdvojen je ponovo krompir koji se već dugo nalazi visoko na listi poljoprivrednih proizvoda sa najvećim rastom cena. Konkretno, od februara prošle godine poskupeo je u otkupu za 31,9 odsto. Cene voća bile su veće za 13,6 procenata. 

Proizvođačke cene svinja uvećane su za 40 odsto, goveda za 13,5, a živine za 13,6. U ovom periodu ipak su najviše porasle cene mleka – za 67,3 procenta, dok su konzumna jaja bila skuplja u nabavci za 50 odsto. Statistika beleži i naznake da bi cene mogle delimično da se stabilizuju. Pad cena na svetskoj i domaćoj berzi žitarica doprineo je smanjenju ukupnih proizvođačkih cena u februaru, u poređenju sa januarom ove godine i to u proseku za 1,9 odsto.

Agrarni analitičari međutim još ne izlaze sa prognozama kada bi moglo da dođe do pada cena u maloprodaji. Opšta očekivanja su da bi od jeseni, zbog sve drastičnijeg pada cena žitarica, moglo da dođe do manjeg pojeftinjenja mesa i mleka. Čak i ukoliko ne bude novih iznenađenja na svetskom tržištu, niko ne predviđa da će se cene hrane vratiti na nivo pre početka krize. Globalne cene namirnica počele su da rastu sredinom 2020. kada su zbog pandemije virusa korona zatvorene mnoge kompanije, što je uzrokovalo poremećaj u lancu snabdevanja. Zbog sukoba u Ukrajini stanje se dodatno pogoršalo u februaru prošle godine, a rekordni rast cena dogodio se u martu 2022. Od tada svetske cene namirnica koje prati Organizacija za hranu i poljoprivredu u konstantnom su padu, ali se ovo još nije vidljivije odrazilo i na cene hrane u prodavnicama.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSLANINA MOŽE IZAZVATI RAK? Naučnici došli do zastrašujućih saznanja, traže da se odmah zabrani ovaj proizvod! Na vrh strane