Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Samo proveren proizvod može na onlajn tržište

04. april 2023. 13:42:32 Pročitano 766 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uredbom o bezbednosti neprehrambenih proizvoda roba van EU moći će da se prodaje samo ako uvoznik ima predstavništvo koje garantuje bezbednost te robe. Evropski parlament je odobrio revidirana pravila o bezbednosti neprehrambenih proizvoda, usklađujući postojeća pravila sa najnovijim razvojem digitalizacije i rastom internet kupovine. Predviđa se da će nova pravila potrošačima uštedeti oko milijardu evra u prvoj godini i približno 5,5 milijardi u sledećih deset godina. Smanjenjem broja nebezbednih proizvoda na tržištu, nove mere bi trebalo smanjiti i štetu zbog nesreća izazvanih takvim proizvodima. Inače se procenjuje da ona danas iznosi 11,5 milijardi evra, a troškovi zdravstvene zaštite oko 6,7 milijardi evra godišnje. Tokom 2021. godine 73 odsto potrošača kupovalo je proizvode preko interneta, što je za 50 odsto više nego 2020. godine. Inače, statistika pokazuje da se 2020. godine 26 odsto obaveštenja o opasnim proizvodima odnosilo na proizvode koji se prodaju onlajn, a 62 procenta na artikle koji stižu van EU. Novi propisi menjaju situaciju i pre svega će obezbediti da svi proizvodi koji se prodaju onlajn ili u tradicionalnim trgovinama budu u skladu sa najvišim bezbednosnim zahtevima.

 – Kako bi se garantovalo da su svi proizvodi na tržištu bezbedni, Uredba o opštoj bezbednosti donosi mere koje zahtevaju da i pre procene sigurnosti moraju biti provereni da li su dozvoljeni za decu, da li su ispoštovani svi uslovi bezbednosti na internetu. Uz to, proširuju se obaveze za proizvođače, uvoznike i distributere, koji će morati da budu više uključeni u proveru svega što nude na internetu – navodi se u saopštenju Evropske komisije. Osim ovih obaveza, svi učesnici na tržištu moraju da sarađuju sa telima za nadzor, koji, sa druge strane, u svakom trenutku mogu da im narede da uklone neke nebezbedne proizvode u roku od dva dana.

Najzanimljivija promena se odnosi na obavezu da proizvodi koji dolaze van Evropske unije mogu da idu na tržište samo pod uslovom da postoji predstavništvo u EU koje garantuje bezbednost te robe. Inače, novi propisi unapređuju i postupak povlačenja proizvoda, jer se procenjuje da trećina potrošača i posle opoziva koristi te proizvode. Ukoliko se, na primer, proizvod mora skloniti sa tržišta jer je nebezbedan, obaveza trgovca jeste da odmah obavesti kupce o tome i ponudi im popravku, zamenu ili povraćaj novca.

Potrošači će imati pravo prigovora ili pokretanja kolektivnih tužbi. Informacije o bezbednosti proizvoda i mogućnostima pravnog leka moraju biti dostupne na jasnom i lako razumljivom jeziku. Sistem brzog upozoravanja na nebezbedne proizvode biće modernizovan kako bi se takvi artikli mogli što pre pronalaziti i sklanjati sa tržišta. Uredba će stupiti na snagu 18 meseci od usvajanja.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKAKO DA PROVERITE RAČUN ZA STRUJU PRE NEGO ŠTO STIGNE? U par klikova sve možete videti. Na vrh strane