Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Hoće li potrošači imati pravo na popravku proizvoda i van garantnog roka

30. mart 2023. 10:35:59 Pročitano 566 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evropska komisija je ovih dana počela da promoviše produžetak rokova za popravljanje proizvoda, sa ciljem da se u budućnosti uvede takva obaveza za proizvođače. Potrošači bi na ovaj način mogli da uštede novac, bilo bi manje elektronskog otpada, a proizvođači bi imali obavezu da proizvode popravljaju i van garantnog roka. Komisija je najavila da će ovakav predlog povećati broj servisa za popravke , a sa druge strane će motivisati proizvođače da prave kvalitetnije uređaje.

Iz EK su saopštili da žele da pomognu proizvođačima da postanu odgovorniji i da za to budu nagrađeni. Kako je navedeno u predlogu, trebalo bi da se više proizvoda popravlja unutar zakonske garancije, ali da potrošači imaju pravo da uređaje koji su nefunkcionalni poput usisivača, telefona ili tableta poprave čak iako je garancija istekla.

Inače, prema ovom predlogu, prodavci će prilikom reklamacije  morati da ponude mogućnost za popravak osim u slučaju kada je to skuplje od zamene. Osim zakonske garancije na ovaj način potrošači dobijaju nekoliko novih prava zahvaljujući kojima će popravak uređaja biti jednostavna opcija. Proizvođačima se tako uvodi obaveza da informišu kupce u kojim slučajevima su dužni da sami poprave uređaje.

Pokreće se platforma preko koje će se kupci lakše povezivati sa serviserima,  a uvodi se obrazac za informacije o popravkama koji će kupci dobijati od bilo kog servisera. Na ovaj način biće transparentni uslovi i cene, pa će potrošači moći lakše da uporede te uslove i izaberu najbolju ponudu. Inače, uvodi se i evropski standard za kvalitet popravki.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiŠta je Codex alimentarius? Na vrh strane