Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


„Gugl” se menja – jednaka prava za sve korisnike

02. februar 2023. 13:00:05 Pročitano 540 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kompanija se obavezala da će, na primer, u slučaju rezervacija hotela ili letova morati da razjasni da li korisnici ugovor sklapaju sa njom ili je „Gugl” samo posrednik. 

U cilju usklađivanja svoje prakse sa pravom EU – uglavnom zbog nedostatka transparentnosti i jasnih informacija za potrošače – „Gugl” se u četvrtak obavezao da će uvesti promene u nekoliko svojih proizvoda i usluga. Posle dijaloga započetog 2021. godine sa Mrežom za saradnju u zaštiti potrošača, koju koordinira Evropska komisija, ova kompanija se složila da uvede promene u „Gugl stor”, „Gugl plej stor”, „Gugl hotels” i „Gugl flajts” kako bi se osigurala usklađenost sa pravilima EU za potrošače.

‒ Potrošači u Evropi imaju pravo na jasne, potpune informacije kako bi mogli da donose odluke ‒ rekao je komesar za pravosuđe Didije Rejnders. On je izjavio da su obaveze koje je ova kompanija preuzela korak napred u ovom pravcu.

‒ Pozivamo „Gugl” da se u potpunosti pridržava propisa, da izbegava blokiranje potrošača sa određenih lokacija, kako bi svi mogli da uživaju ista prava i pristup istom sadržaju, gde god da se nalaze u EU ‒ objasnio je Rejnders. Kompanija se obavezala da će ograničiti svoje kapacitete za jednostrane promene u vezi sa porudžbinama kada je reč o cenama ili otkazivanju, kao i da kreira imejl-adresu čija je upotreba rezervisana za organe za zaštitu potrošača, kako bi oni mogli da prijave i zahtevaju brzo uklanjanje nelegalnog sadržaja. Prema izveštaju Evropske komisije, „Gugl” je pristao da uvede niz promena u svoju praksu. U slučaju hotela i letova naloženo je da objasne korisnicima da li sklapaju ugovore direktno sa „Guglom” ili je on posrednik. Takođe bi trebalo da pojasne cenu koja se koristi u oglašavanju popusta. Važne su i recenzije koje se ne verifikuju na platformi „Gugl hotels”, pa je naloženo da ova kompanija prihvati iste obaveze o transparentnosti kao i druge velike platforme za smeštaj. To znači da moraju da informišu potrošače, na primer, o cenama ili dostupnosti. Kada je reč o onlajn prodavnicama, „Gugl”, bi trebalo da obezbedi jasne predugovorne informacije o troškovima isporuke, pravu na povlačenje i dostupnosti mogućnosti popravke ili zamene proizvoda. Novost je i to da će morati da obezbedi sve informacije o kompaniji, pa i direktne kontakte sa agentima, što do sada nije bio slučaj. Kako je istaknuto, ove prodavnice će morati da budu dostupne u različitim zemljama i moraće da rade po identičnim uslovima kako bi potrošači imali jednaka prava, navodi se u saopštenju.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiŠta je Codex alimentarius? Na vrh strane