Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ovo je konačni pregled svih poskupljenja, cena mesa je za srčani udar

26. jul 2022. 13:01:10 Pročitano 713 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pokret "Kreni promeni" uporedio je cene osnovnih namirnica, koje građani svakodnevno kupuju u prodavnicama. Cene su u pojedinim slučajevima gotovo udvostručene, a najveći skok beleži meso.

Za kilogram svinjskog buta, prošle godine izdvajali smo 380 dinara, dok danas plaćamo 709 dinara u proseku. Kilogram junećeg vrata koštao je 699 dinara, dok njegova cena sada iznosi 1.349 dinara.

Na udaru poskupljenja su i mlečni proizvodi: 1 litar mleka plaćali smo 84 dinara, a godinu dana kasnije, izdvajamo 114 dinara. Pakovanje od 500g sira koštalo je 240 dinara, dok sada iznosi 400 dinara.

Pakovanje od 100 grama kafe građani su plaćali 119 dinara, a sada plaćaju 170 dinara.

Za 10 komada jaja plaćali smo 119 dinara, dok sada izdvajamo 190 dinara.

Samo jedan komad toalet papira koštao je 270 dinara, a sada paprenih 439 dinara.

Kako je Nova ranije pisala, građane na jesen čekaju nova poskupljenja i to kao direktna posledica većih računa za struju. Izvesno je da ćemo više novca izdvajati za pekarske proizvode i  ribu.

Izvor: nova.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOvo je konačni pregled svih poskupljenja, cena mesa je za srčani udar Na vrh strane