Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


VLADA ZAUZDAVA POSKUPLJENJA: Ograničena cena svinjskog mesa i marža pri prodaji piletine

15. jul 2022. 09:50:26 Pročitano 550 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

CENE svinjskog mesa u radnjama odletele su u nebesa. Vlada Srbije zbog toga je dopunila odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, i to u delu koji se odnosi na svinjsko meso, ali i na marže pri prodaji piletine.

Donetom odlukom doći će do snižavanja cene u odnosu na prosečne cene u prodavnicama i to svinjske plećke za 173 dinara po kilogramu, svinjskog vrata za 218 dinara po kilogramu i svinjske slabine za 150 dinara po kilogramu, dok će istovremeno doći i do nivelacije cene svinjskog buta.

Vlada Republike Srbije donela je takođe odluku i o ograničenju visine marže pri prodaji pilećeg mesa na maksimalno 10 procenata.

- Trgovci su najviše zarađivali na razlici kod mesa, a došlo je i do dispariteta zbog cene buta - rekao je za "Novosti" ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Ovom odlukom mogu da budu svi zadovoljni. I proizvođači svinja, jer imaju dobru cenu, ali i prerađivači, zato što ne idu u minus. Trgovci mogu malo da se bude, ali sa njima komuniciramo. Za sada nije u pitanju ograničavanje cene junetine.

SKUPA I PILETINA

DOMAĆA piletina prodaje se za više od 400 dinara za kilogram, dok je prošle godine bila oko 330. U radanjama, ona je nešto jeftinije. Pileći file u radnjama je od 600 do 800 dinara, za kilogram, dok se batak i karabatak prodaju za 380 dinara.

Trenutno se u radnjama kilogram svinjskog mesa "usijao". Tako, vrat sa kostima košta od 620 do 900 dinara. Svinjski kare bez kostiju od 769 do 1.100 dinara. Najskuplji je file i on košta od 770 do 1.400 dinara. But drži ograničenu cenu i kreće se od 580 do 680 dinara.

- But je trebalo da bude najskuplji, a došli smo u situaciju da je najjeftiniji - kazao nam je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije. - Ova odluka je kompenzacija zbog toga što je cena buta ograničena. To bi trebalo da doprinese smirivanju cena i izjednačavanju određenih kategorija mesa. Sada je skuplja plećka od buta, a on spada u prvu kategoriju mesa. Od skupog svinjskog mesa u radnjama jedino farmeri nisu imali nikakve koristi, oni koji tove svinje. Sada će se malo ozbiljnije urediti kategorije mesa.

Prema rečima Budimovića, otkup tovljenika kreće se od 240 do 250 dinara za kilogram. I to je realna cena, jer je kukuruz opet došao na 32 ili 33 dinara za kilogram:

- Početkom godine stočari su poklali krmače i sada ih nema dovoljno. I sada imamo manjak u ponudi. A, mi smo se uvek žalili na trgovačke marže. Sada će morati malo da istrpe ovi koji su poslednji u lancu.

Za prva četiri meseca ove godine, uvezeno je ukupno 12.769 tona svinjskog mesa, u vrednosti od 27,6 miliona evra. Ostvareni uvoz je za 88 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, rekao nam je Branislav Gulan, agroanalitičar. Najveće količine tog mesa stigle su iz Španije.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBiciklistima kazna od 3.000 ako nemaju propisna svetla Na vrh strane