Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


"IKEA" POVLAČI PROIZVOD: Zbog aparata koji može da pukne, poziv kupcima da ga vrate i dobiju novac nazad

09. jun 2022. 11:45:45 Pročitano 371 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

KOMPANIJA "Ikea" povlači sa tržišta određenu vrstu espreso lončića metallisk, jer proizvod može da pukne tokom upotrebe. U pitanju je aparat od 0,4 litara za grejnu ploču, sa bezbednosnim ventilom od nerđajućeg čelika srebrne, odnosno sive boje. Iz "Ikee" apeluju na kupce u Srbiji, koji poseduju ovaj lončić, da prestanu da ga koriste i da im se obrate radi punog povraćaja novca.

- Bezbednost je glavni prioritet za našu kompaniju i zato povlačimo metallisk espreso lončić zbog povećanog rizika od pucanja proizvoda tokom upotrebe - navode iz kompanije.

- Rizik je povećan nakon promene materijala i konstrukcije bezbednosnog ventila, pa su samo proizvodi s bezbednosnim ventilom od nerđajućeg čelika srebrne, odnosno sive boje, uključeni u povlačenje.

To se odnosi samo na konkretno navedenu vrstu aparata i ni na jedan drugi proizvod.

Potrošači espreso lončić mogu da vrate u bilo koju robnu kuću "Ikea" radi punog povraćaja novca, a dokaz o kupovini, odnosno račun, nije potreban. Kompanija se izvinjava zbog neprijatnosti koje bi ovo povlačenje moglo da izazove.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti"IKEA" POVLAČI PROIZVOD: Zbog aparata koji može da pukne, poziv kupcima da ga vrate i dobiju novac nazad Na vrh strane