Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Nesipravne klime su jedan od ČESTIH UZROKA POŽARA LETI, šta je važno da URADITE SADA, pre nego što počnete da ih koristite svakodnevno i koliko to košta

17. maj 2022. 19:08:43 Pročitano 87 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Neispravni klima uređaji su jedan od najčešćih uzroka požara u stambenim zgradama tokom leta zbog čega je veoma bitno da ovaj uređaj pravilno koristimo i održavamo. Temperature polako nagoveštavaju da nam se bliži toplo leto, a vlasnicima klima-uređaja pali se alarm da je vreme za majstora. Godišnji servis klima uređaja obuhvata pranje, čišćenje i dezinfekciju unutrašnje jedinice, pranje i čišćenje spoljne jedinice, proveru freona i dopunu do 250 grama freona.

Godišnji servis klima uređaja obuhvata pranje, čišćenje i dezinfekciju unutrašnje jedinice, pranje i čišćenje spoljne jedinice, proveru freona i dopunu do 250 grama freona.

- Zapaljiv može biti, recimo, plastični kondenzator koji se često postavlja kao zamena za kondenzator. Čest uzrok požara su i druge žičane forme, ali i produžni kablovi. Takođe, dešava se da kada se klima uređaj ne koristi dugo u njega uđu i bube pa čak i glodari koji mogu da zapuše odvod ili izgrizu instalacije. Takođe, i nosači se moraju redovno kontrolisati jer su svake godine pod uticajem snega, leda, vetra… – ukazuju serviseri klima uređaja i dodaju da se klima uređaji moraju servisirati najduže na šest meseci, a u lokalima gde se neprekidno koriste i na dva meseca.

Cene redovnog servisa

Kao i većina drugih usluga i njihova će ove sezone biti skuplja nego prethodne i to od 10 do 50 odsto. Cena redovnog servisa zavisi pre svega od snage klime, a kreće se od 1.500 do 3.500 dinara, pišu "Novosti".

- Termina generalno ima. Počeli su pozivi, ali to još nije ni blizu kako bude tokom najtoplijih meseci. Čim počne vrućina, ljudi se sete klime. Kod nas su cene iste kao i prošle godine. Servis za "dvanaesticu" je 1.500 dinara - kazali su u jednom prestoničkom servisu.

Cene samih uređaja su ove godine nešto veće nego prošle. Poskupeli su od 10 do 15 odsto.

To, međutim, verovatno još nije kraj. Trenutno ih ima dovoljno, ali ne previše. Servis se preporučuje pred svaku sezonu, pre svega zbog bezbednosti i zdravlja. Da se ne bi nakupile bakterije, ali i da bi se koristio pun kapacitet aparata.

Cena uređaja u radnji nije čitav trošak koji čeka kupce. Od svežeg povetarca u domu ih deli montaža. Cene ove uslege su daleko veće. Kod servisera koji rade po prošlogodišnjim tarifama, kreću se od 7.500 do 12.000 dinara, zavisno do jačine klime.

Kolege koje su već korigovale cenovnike, montažu naplaćuju od 14.000 do 22.600 dinara. Ukoliko je veće rastojanje između spoljne i unutrašnje jedinice, pa je potrebna dodatna instalacia, svaki započeti metar se naplaćuje od 2.200 do 3.600 dinara.

- Morali smo da promenimo cene - kažu nam u jednoj prodajnoj firmi.

- Cene materijala su povećane u nabavci. Redovan servis sada naplaćujemo 3.500 dinara, a pre godinu dana je koštao 2.500 dinara. Kod nekih je ostao 2.500 dinara, ali verujem da će i oni morati da koriguju cene. Građani su počeli da zakazuju servise, malo su ranije počeli nego ranijih godina. Izgleda da su shvatili da moraju na vreme da se pripreme.

Cene klima uređaja

- Sami uređaji su u poslednja tri meseca posklupeli između 15 i 20 odsto. Trenutno ih ima dovoljno, ali se priča da će biti nestašica. Da li zbog uvoza iz Kine, da li zbog delova ili transporta, ne znamo. Cene ugradnje su više. Ima jeftinijih, ali uglavnom su oko 12.000 dinara, plus instalacioni materijal od 1.500 do 2.200 dinara. Samo "ruke" su 12.000 dinara. Možda ima kolega koje još naplaćuju oko 7.500, ali će i oni sigurno poskupeti - kažu nam u jednom beogradskom servisu klima uređaja.

Cene klima-uređaja zavise od marke, jačine, ali i prodavnice. Najjeftiniji, vidi se prema ponudama na sajtovima, kreću se od oko 32.000 dinara. Teško je naći najskuplju klimu. Među skupljima su one koje omogućavaju i hlađenje i grejanje i to najpoznatijih marki. Kreću se od 120.000, pa do 260.000 dinara.

Izvor: blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPoskupljenje mesa: Cena svinjetine će užasno porasti Na vrh strane