Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ceo svet protiv zagađenja plastikom

09. februar 2021. 15:09:51 Pročitano 837 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uprkos povećanoj upotrebi plastike za jednokratnu upotrebu tokom pandemije, 55 odsto anketiranih u svetu postalo više zabrinuto za životnu sredinu.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana prava potrošača (15. mart 2021), biće borba protiv zagađenja plastikom, objavila je svetska organizacija za zaštitu potrošača „Konzjumer internešenel”.

Cilj kampanje jeste da se podigne svest o ovom problemu a potrošači širom sveta motivišu da promene ponašanje i smanje upotrebu plastike.

Kako se navodi, plastika je izuzetno koristan materijal u našem svakodnevnom životu, ali naša potrošnja i proizvodnja plastike, posebno one za jednokratnu upotrebu, postali su neodrživi. Ovo ima negativne posledice po životnu sredinu i ugrožava ljudsko zdrtavlje.

– Poslednji izveštaj objavljen u avgustu 2020. godine ukazuje da će do 2040. količina ostataka plastike u okeanima biti utrostručena. Ovo je globalni izazov i zahteva velike promene politika, ali i ponašanja. Kao međunarodni potrošački pokret, možemo imati presudnu ulogu u rešavanju ovog problema i promovisanju održive potrošnje i proizvodnje plastike – ističe se u saopštenju.

Potrošačka organizacija upozorava i na još neke alarmantne procene i istraživanja. Recimo, očekuje se da bi do 2050. u okeanima moglo da bude više plastike nego ribe jer oko osam miliona tona plastike svake godine završi upravo u okeanima. Polovinu ukupne godišnje proizvodnje čini plastika za jednokratnu upotrebu, a čak 40 odsto proizvedene plastike se baci nakon jednog korišćenja. Gotovo polovina plastike proizvedena je u poslednjih 15 godina.

– Potrošači su sve više zabrinuti zbog zagađenja plastikom i već preduzimaju mere. Međunarodna studija iz 2019. pokazuje da oni smatraju da je ovo veliki problem. Oko 72 odsto anketiranih već ne koristi jednokratne kese prilikom kupovine, a 62 procenata upotrebljava flaše za piće koje mogu da se pune – kažu u toj organizaciji i dodaju da je, uprkos povećanoj upotrebi plastike za jednokratnu upotrebu tokom pandemije, 55 odsto potrošača širom sveta sada postalo više zabrinuto za životnu sredinu kao rezultat dešavanja oko kovida 19. Prema njihovim informacijama, oko 74 procenata potrošača (u Evropi, SAD i Južnoj Americi), spremno je da potroše više na održivu ambalažu.

– Potrebne su sistemske promene na svim nivoima. To zahteva da se pridruže svi – vlade, kompanije ali i kreatori standarda, kako bi se borba protiv zagađenja plastikom i održiva potrošnja učinila lakšim izborom za potrošače – ističe se u saopštenju „Konzjumer internešenela”.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBlack Friday Na vrh strane