Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Apel mama na društvenim mrežama: 'Igračku Bunchems trebalo bi zabraniti!'

25. januar 2021. 13:35:31 Pročitano 857 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Popularna gračka Buchems izazvala je pravu pomutnju na drušvenim mrežama nakon što je jedna mama opisala traumatično iskustvo njezine kćeri s ovom popularnom igračkom. Iako proizvođač upozorava korisnike da igračku drže podalje od kose, čini se da se mnogi roditelji i djeca toga ne pridržavaju...

Elisha Squidge, majka djevojčice, bila je prisiljena odrezati komade kose svoje kćeri nakon što su se deseci ljepljivih Bunchamala, popularne igračke u obliku šarenog čička, zapleli u njezinu dugu kosu. Elisha Squidge pokušala je sve kako bi uklonila raznobojne igračke iz kose, ali bezuspješno, pa je njezina prijateljica otišla na Facebook i zatražila pomoć u Facebook grupi, piše TheSun. Objavljujući u ime Elishe, žena po imenu Jasmine molila je korisnike Facebooka savjet što učiniti, budući da su već probali ulje, regenerator, pa čak i maslac od kikirikija kako bi uklonili plastične igračke iz kose. Jasmine je objavila fotografije djevojčice koja sjedi u kadi sa svojim šarenim igračkama, a mnogi roditelji su se složili kako ovu igračku "treba zabraniti".

Objava je skupila tisuće komentara u Facebook grupi, a mnoge su mame podijelile vlastite priče o neugodnim iskustvima s ovom igračkom. Nažalost, mnogi su roditelji priznali da su morali ošišati potpuno svoje kćeri kada su imale sličan problem, jer se problematične loptice (čičak) nisu pomakle iz kose uz sve isprobane metode.

Iako je pokušala izbjeći šišanje kose svoje djevojčice, Elisha je ostala bez izbora i na kraju je morala posegnuti za škarama. Jedna je mama napisala da ovu igračku treba zabraniti te dodala: "Moja je kći izgubila pola kose zbog ovih igračaka, četiri godine kasnije njezina kosa još uvijek nije ista. Jadna djevojčica." Druge mame su također podijelile svoja iskustva. "To se dogodilo mojoj pokćerki, imali smo pravu noćnu moru prilikom vađenja igračke iz kose", napisala je druga. "Trebalo nam je 6 sati da uklonimo igračke iz duge kovrčave kose moje kćeri. Bilo je užasno. Ne koristite vodu. Ulje pomaže. Ako krenete od dna, možda ćete trebati izrezati samo neke od njih."

Mami Jasmine, čija je petogodišnja kći Scarlett imala isti problem, trebalo je šest ruku i više od 12 sati da ukloni plastične igračke iz kose uz pomoć biljnog ulja. Srećom, svoju kćer nije morala šišati, međutim, otkako ih je uklonila, ostalo joj je "prorijeđeno" vlasište. 

Bunchems su male plastične igračke nalik plastičnom čičku, koje djeca mogu stiskati i spajati kako bi napravili različite oblike. Iako na pakiranju igračke, proizvođač upozorava korisnike da ih drže podalje od kose, čini se da se mnogi roditelji i djeca toga ne pridržavaju. 

Dodatno, proizvođač ovih igračaka objavio je video koji objašnjava kako ih izvući iz kose nedugo nakon što su lansirane 2013. godine. U isječku predlažu upotrebu ulja i regeneratora, ulje bi trebalo omekšati kosu, olakšavajući tako odvajanje kose od šiljastih igračaka. No, iskustva roditelja pokazuju da navedene metode vrlo često ne uspijevaju.

Izvor: miss7mama.24sata.hr

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiApel mama na društvenim mrežama: 'Igračku Bunchems trebalo bi zabraniti!' Na vrh strane