Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


"Crni petak" ili po srpski "Black Friday"

27. novembar 2020. 14:25:34 Pročitano 1050 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kao I svake godine i ove potrošači željno i sa nestrpljenjim čekaju “Crni petak” ili kako se I kod nas sada odomaćio izraz “Black Friday”

Poznato je da je ovo period velikih popusta i akcija, barem je tako predstavljeno od strane trgovaca kroz reklame koje nas bombarduju skoro pa od početka meseca novembra.

A šta se zapravo nudi i šta zaista da očekujemo?

Mnogi od njih nude popuste samo na određene artikle ili deo asortimana.

Što se tiče odevnih predmeta I obuće, popusti najčešće idu oko 20%, što se tiče tehnike, mobilnih telefona I bele tehnike, popusti idu i do 50%.

Ovo zvuči vrlo primamljivo, iako u zemljama u okruženju popusti dosežu I mnogo jači procenat. Problem može da se krije u tome što nažalost mnogi trgovci ovo vide kao savršenu priliku da “očiste” svoje magacine od robe koja se nije prodala tokom godine, I čije stanje može biti diskutabilno.

Naravno, ovo ne važi za sve trgovce, ali zato i ove godine apelujemo na potrošače da povedu računa prilikom kupovine, kao I da ne kupuju stihijski i ako je Crni petak upravo namenjen ovakvoj kupovini.

Mnogi trgovci će  Crni petak produžiti I na vikend, a neki I na celu iduću nedelju. 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKAKO DA PROVERITE RAČUN ZA STRUJU PRE NEGO ŠTO STIGNE? U par klikova sve možete videti. Na vrh strane