Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial
CEPS

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Veb sajt:: http://www.ceps.rs Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
petak, 19 april 2024 13:58

Potpisivanje Sporazuma o saradnji

Dana 21.marta 2024. godine predstavnice CEPS-a sugostovale u Segedinu radi potpisivanja međunarodnog Sporazuma  o saradnji između Regionalnog udruženja za zaštitu potrošača DARFE iz Segedina, Centra potrošača Srbije - Cepsa iz Beograda i Centra za zaštitu potrošača Sente, iz Sente. Radi se o nastavku uspešne saradnje I podizanju iste na viši nivo.

U Medija centru u Beogradu, u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji”, svečano su uručena priznanja „Miljenik potrošača”, „Moj izbor” i „Dobročinitelj”.

Posebno je zabrinjavajuće što 90,5 procenata građana u Hrvatskoj nije ništa preduzelo kada je primetilo da sniženje nije regularno, kaže evroparlamentarka Biljana Borzan.

Vlada Severne Makedonije odlučila je da do kraja februara produži važenje odluka o zamrzavanju cena određenih osnovnih prehrambenih proizvoda, flaširane vode, sokova i piva.

Ako je gre­škom upla­ćen no­vac, a onaj na či­jem ra­ču­nu ga je uzeo, to je kri­vič­no de­lo

Evropski parlament je definitivno usvojio direktivu kojom se potrošači u EU štite od raznih nepoštenih poslovnih praksi

To uključuje isticanje tvrdnji o ekološkoj ispravnosti proizvoda bez dokaza, kao i prodaju proizvoda sa ugrađenim kvarovima koji zbog toga kraće traju.

Strana 1 od 161

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaEdukacije/seminariCEPS Na vrh strane