Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zakonom zabranjuju hemikalije u igračkama

16. avgust 2023. 09:24:48 Pročitano 522 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Istraživanje pokazalo da 11 od 20 testiranih igračaka za izbijanje zuba oslobađa hemikalije koje štete hormonima Evropske institucije su izgleda odlučile da se do kraja obračunaju sa proizvođačima igračka i najmlađim potrošačima obezbede bezbrižnije i zdravije odrastanje. Posle donošenja Pravilnika koji omogućava da se na tržištu prodaju samo bezbedni proizvodi i uvođenja svojevrsnog digitalnog pasoša ovih proizvoda koji bliže objašnjava kupcu o kakvom je artiklu reč, Evropska komisija predložila je nedavno da se iz igračaka postepeno uklone hemikalije koje mogu da štete hormonima. Ako ovo postane zakon, što je jedan od zahteva, to bi bilo prvi put do sada – širom sveta – da i poznate hemikalije za koje se sumnja da su štetne budu zabranjene u čitavoj grupi proizvoda.

„Izloženost ovim hemikalijama, poznatim i kao endokrini disruptori, povezana je sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, kao što su neplodnost, rani pubertet ili gojaznost. U maju je obavljeno testiranje koje je pokazalo da 11 od 20 testiranih igračaka za izbijanje zuba oslobađaju hemikalije za koje je dokazano da su supstance koje štete hormonima ili se u to sumnja”, navodi se u saopštenju Evropske potrošačke organizacije BEUC. Ovaj predlog je deo reforme zakonodavstva EU o bezbednosti igračaka. Postojeća direktiva već zabranjuje hemikalije koje mogu izazvati rak, oštetiti DNK ili naštetiti reproduktivnom zdravlju. Međutim, hemikalije koje remete hormone do sada su uspele da izbegnu bilo kakve zabrane.

Monik Gojan, generalna direktorka BEUC-a, izjavila je da je predlog zabrane ovih hemikalija u proizvodnji igračaka prekretnica u zaštiti zdravlja dece.

– Potrošači su konstantno izloženi hemikalijama koje negativno utiču na hormone, a nedavno istraživanje u Danskoj je pokazalo da čak i igračke za izbijanje zuba kod dece sadrže ove štetne supstance. Evropska komisija pokazuje veliku posvećenost uklanjanju toksičnih hemikalija iz našeg svakodnevnog života. Potrošačke organizacije pozivaju Evropski parlament i države članice EU da odobre ovo postepeno ukidanje opasnih hemikalija u igračkama – rekla je Gojanova. Sličnog mišljenja je i Stiven Rasel, generalni direktor Evropskog glasa potrošača u standardizaciji (ANEC), koji je rekao da izloženost potrošača neželjenim hemikalijama mora prestati.

– Godinama smo i mi i BEUC kritikovali previše slabe odredbe zakona o bezbednosti igračaka kada su u pitanju hemikalije. Veoma je važno da sada Evropska komisija predlaže da se ukinu hemikalije koje loše utiču na hormone iz cele grupe proizvoda. Taj potez, koji zabranjuje kategoriju hemikalija a ne pojedinačne supstance, u skladu je sa strategijom za održivost hemikalija komisije, kojoj ANEC doprinosi – rekao je Rasel. Predlog je poslat na razmatranje Evropskom parlamentu i državama članicama EU.

Sve ove promene koje se dešavaju na tržištu igračaka poslednjih meseci pomažu da se igračke bolje kontrolišu u budućnosti jer je to kategorija proizvoda koji se najčešće nalaze na listi „Rapeksa”, odnosno sistema brzog upozoravanja na nebezbedne proizvode. BEUC je preporučio da se u reformi ovih propisa utiče i na onlajn prodaju. Kako kažu, istraživanje danske organizacije za zaštitu potrošača pokazalo je da se igračke koje sadrže štetne hemikalije prodaju i onlajn i da bi trebalo da Zakon o bezbednosti igračaka precizira da se tržišta mogu smatrati odgovornim za bezbednost robe koju prodaju.

„Kreatori ove politike bi trebalo da pokriju sve vrste rizika i da obezbede da ne postoji rupa u zakonodavstvu EU kada je u pitanju suočavanje sa rizicima koji proizilaze iz povezanih proizvoda”, navodi se u njihovom saopštenju.

Izvor: Politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiZEMLJE EU UVODE KAZNE ZA LAŽNE EKOLOŠKE TVRDNJE O PROIZVODIMA Na vrh strane