Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


ZEMLJE EU UVODE KAZNE ZA LAŽNE EKOLOŠKE TVRDNJE O PROIZVODIMA

23. januar 2023. 14:03:41 Pročitano 385 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nacrt zakona koji to predlaže biće predstavljen Evropskoj komisiji narednih nedelja, a cilj je da se pomogne potrošačima da budu bolje informisani o proizvodima koje kupuju. Države članice EU biće obavezne da uvedu kazne kompanijama koje navode nepotvrđene ekološke tvrdnje o svojim proizvodima, objavio je danas portal Euraktiv.

Taj portal je imao uvid u nacrt zakona koji bi narednih nedelja trebalo da bude predstavljen Evropskoj komisiji, i prenosi da je cilj predloga zakona da pomogne potrošačima da budu bolje informisani o proizvodima koje kupuju.

Kako prenosi Euraktiv, u nacrtu stoji da gotovo polovina, odnosno 40 odsto ekoloških tvrdnji na proizvodima nije potkrepljeno činjenicama, pa tako ''potrošači nemaju pouzdane informacije o održivosti proizvoda i suočavaju se sa obmanjujućim komercijalnim praksama, kao što je nedostatak transparentnosti i kredibiliteta ekoloških oznaka'', kao i protiv "grin vošinga", odnosno korišćenja nepotvrđenih ekoloških tvrdnji u reklamnim kampanjama.

- Kompanije koje iznose 'zelene tvrdnje' trebalo bi da ih potkrepe standardizovanom metodologijom za procenu njihovog uticaja na životnu sredinu - navodi se u nacrtu.

Euraktiv prenosi da će od država članica EU biti zatraženo da ''uspostave sistem verifikacije za potvrđivanje ekoloških tvrdnji'', koje će sprovoditi ''nezavisni verifikatori''. Pored toga, zemlje EU će biti zadužene da obezbede da se ''ta pravila primenjuju'' i da uvedu kazne koje ''treba da budu delotvorne, srazmerne i odvraćajuće'', i koje bi trebalo da se utvrde na osnovu zajedničkih kriterijuma.

Dimitri Vergne iz Evropskog udruženja potrošača rekao je za Euraktiv da je ohrabrujuće što EK namerava da u velikoj meri unapredi organe za nadzor nad tržištem u borbi protiv "grin vošinga".

- Nadamo se da će ovaj predlog ostati u konačnoj verziji zakona - rekao je Vergne.

Izvor: kamatica.com

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiZEMLJE EU UVODE KAZNE ZA LAŽNE EKOLOŠKE TVRDNJE O PROIZVODIMA Na vrh strane