Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


PAKLICE SKUPLJE ZA 10 DINARA: Cene cigareta podižu i "Filip Moris" i "Britiš Amerikan Tobako"

20. januar 2023. 12:08:31 Pročitano 6387 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

CIGARETE proizvođača "Britiš amerikan tobako" (BAT) iz Vranja od sutra će biti skuplje za 10 dinara, a isto toliko su od juče više cene paklica kompanije "Filip Moris" (PMI) iz Niša. Kao što su "Novosti" već pisale, "Japan tobako" (JTI) iz Sente je prvi izašao sa novim cenovnikom, čiji brendovi od 9. januara koštaju 20 dinara više. Do ovih poskupljenja došlo je zbog redovnog usklađivanja akciza. Tako će pušači u Srbiji za najjeftiniju paklicu morati da izdvoje 310, a za najskuplju 600 dinara.

Do sada su glavne duvandžije na našem tržištu podizali cene dva puta godišnje za po 10 dinara. Tako je bilo od kada je usvojen novi akcizni kalendar krajem 2020. . Jedno poskupljenje stiže početkom, a drugo polovinom godine. Ovoga puta JTI je podigao cene za 20, a PMI i BAT za 10 dinara.

Prema novom cenovniku na srpskom tržištu najjeftinije su paklice Rothmans of London demi blue, određene vrste Pall Mall i L&M Loft XL od 310 dinara. Najskuplje cigarete Sobranie black russian, white russian i cocktail kompanije JTI koštaju 600 dinara. Sledeća paklica sa najvišom cenom je Parliament Aqua Blue od 460 dinara proizvođača "Filip Moris".

Od 20. januara će Lucky Strike kompanije BAT, u zavisnosti od vrste, koštati od 340 i 360 dinara. Cena Pall Mall paklica u odnosu na marku prodavaće se od 310 do 340. Najskuplje cigarete ovog proizvođača su Dunhill, čija je cena 440 dinara. Marlboro "Filipa Morisa" po novom košta od 380 do 420 zavisno od vrste, bond 320, a za eve potrašači treba da izdvoje 440 dinara. Od 9. januara Winston cllasic proizvođača JTI košta 370, a ostale vrste cigareta Winston od 350 do 380 dinara.

Poslednje poskupljenje cigareta bilo je u julu ove godine. Na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođači će povećati cenu cigareta,ovoga puta od 10 do 20 dinara po kutiji.

Izvor: novosti.rs

 

 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiJesen donosi nova poskupljenja Na vrh strane