Odštampajte ovu stranicu

SAVET ZLATA VREDAN Ne bacajte pare – lak i brz način za čišćenje klima uređaja

28. jul 2022. 09:58:30 Pročitano 559 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Neplanirani troškovi su ono što bi svako uspešno da izbegne, ali je nekad skuplja "dara nego mera" , s toga je naš savet da budete pametni na vreme. Krenule su paklene vrućine, i valja se rashladiti po svaku cenu. Zato je pravi trenutak za čišćenje klima uređaja, u kojima se sigurno nakupilo mnogo prašine i nečistoća.

Pored brojnih tekućih troškova, poenta je da se kućni budžet što manje rasipa, pa smo pitali servisera za klima uređaje na koji način da uštedimo, da preskočimo neohodne majstore i popravke, ali i kako da očuvamo rok trajanja uređaja za hlađenje i grejanje unutar domova.

– Ukoliko aktivno koristite klimu, filter bi morao da se pere bar jednom mesečno. Neophodno je samo sredstvo za odmašćivanje koje već imate u kući, a čak i šampon može dosta da očisti. Nakon što se skine filter (mrežica) propere se kroz hladnu vodu sa odabranim sredstvom. Ostavi se da se dobro osuši i spremno je za neometano i intezivno hlađenje – savetuje Nikola Živadinović, serviser klima uređaja.

Deo koji je obavezan i pre same upotrebe klime u letnjem periodu jeste servis uređaja kako najtoplije godišnje doba prošlo u najboljem redu, sa što manje kvarova i problema.

– Maj i početak juna je uglavnom period kada se građani odlučuju na servis klima uređaja. Tada se peru spoljna i unutrašnja jedinica. Prilikom servisiranja se rasklapa kompletno ceo uređaj i vrši se detaljno čišćenje.  Za klima uređaje „sedmica“, „devetka“, „dvanaestica“ cena velikog servisa iznosi od 3.000 do 4.000 dinara, a za one nešto veće može da bude skuplja za oko 1.000 dinara – objašnjava serviser.

Preporuka majstora je da se ukoliko koristite klima uređaj i za grejnu sezonu servis odradi bar dva puta godišnje, kako pre leta, tako i pre zime.

Redovno održavanje klima uređaja je važna stavka kako bi se produžio rok trajanja i upravo zato je važno da se odreknete nekoliko „crvenih“ kako ne biste morali da u slučaju većeg kvara ili crkavanja uređaja morali da odvojite nekoliko stotina evra više.

Izvor: bizportal.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević