Odštampajte ovu stranicu

Putno osiguranje skuplje uz dodatak za kovid 19

25. jul 2022. 09:55:55 Pročitano 452 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nije obavezno i građani sami biraju da li žele da doplate i budu sigurni da su zaštićeni i od tog rizika, kažu u Udruženju osiguravača Srbije. Cena polise putnog zdravstvenog osiguranja nije menjanja u odnosu na prošlu, tačnije u odnosu na ranije godine. Međutim, sada na tržištu postoje polise putnog zdravstvenog osiguranja koje uključuju i kovid. Ta polisa je skuplja u odnosu na onu standardnu, ali zato što pokriva veći broj rizika u odnosu na klasičnu polisu, kažu za „Politiku” u Udruženju osiguravača Srbije. Sezona je godišnjih odmora, a posle dve godine pandemije i komplikovane zdravstvene situacije, većina naših građana verovatno ovog leta neće na put bez osiguranja. Međutim, u javnosti se poslednjih nedelja dosta govori o tome da je ova usluga poskupela, te da četvoročlana porodica mora da izdvoji gotovo 40 odsto više novca za polisu nego ranijih godina.

U Udruženju osiguravača to demantuju i kažu da je zbunilo to što pojedine osiguravajuće kuće sada nude isključivo polise koje pokrivaju i kovid osiguranje iako ono nije obavezno.

– Kod kupovine polise putnog zdravstvenog osiguranja, građani sami biraju da li žele polisu sa već uključenim kovid dodatkom ili će odabrati osnovnu polisu i sami odlučiti da li žele da doplate za zaštitu od kovida. Osim kovid dodatka, građani mogu da doplate i za osiguranje od sportskih rizika i za osiguranje pri obavljanju građevinskih radova – navode u UOS.

Kovid osiguranje, dakle, nije obavezno i građani sami biraju da li žele da doplate i budu sigurni da su pokriveni i od tog rizika. Inače, polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva slučajeve koji se nisu dogodili krivicom putnika (vlasnika polise) i nisu posledica hronične bolesti. Pokriveni su troškovi iznenadnih i hitnih lekarskih intervencija zbog bolesti ili nesrećnog slučaja, bolničkog ili vanbolničkog lečenja u inostranstvu i eventualnog transporta bolesnika, a sve do ugovorene sume osiguranja. Uobičajena suma osiguranja je oko 30.000–35.000 evra i to je maksimalni iznos novca koji je na raspolaganju vlasniku polise za potrebe lečenja u inostranstvu. Za one koji se odluče da kupe polisu s već uključenim kovid dodatkom kompletna suma može da se koristi i za pokriće tog rizika. S druge strane, ako neko doplati za tu vrstu bolesti, na pomenutu sumu osiguranja dodaje se 5.000 evra za slučaj korone.

Koliko košta polisa putnog zdravstvenog osiguranja za, recimo, četvoročlanu porodicu koja planira da putuje u Grčku, Hrvatsku ili Tursku?

– Polisa sa uobičajenom sumom osiguranja od 30.000 evra za četvoročlanu porodicu za 10 dana letovanja (dvoje odraslih i dvoje dece) iznosi od 3.800 dinara.

Ista ta polisa, sa uključenim kovid dodatkom, u istom trajanju, košta od 4.800 dinara – kažu u ovom udruženju i dodaju da preporučuju građanima da u inostranstvo ne idu bez polise putnog zdravstvenog osiguranja jer pokriva sve neplanirane i nesrećne slučajeve i zdravstvene probleme koji mogu da nas snađu na putu, a koje sami ne možemo da rešimo.

Inače, Srbija preko RFZO-a i ove godine omogućava osiguranicima da tokom sezone letnjih godišnjih odmora koriste besplatne usluge zdravstvene zaštite u 21 zemlji. Da bi ostvarili ovo pravo, potrebno je da pre polaska na put pribave dvojezični obrazac, odnosno potvrdu koju izdaje nadležna filijala RFZO-a, a na osnovu nalaza i mišljenja lekarske komisije, da lice ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi, u poslednjih 12 meseci izdaje se potvrda. Zemlje s kojima RFZO ima sklopljene međudržavne ugovore su, između ostalih, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Hrvatska, Crna Gora…

Izvor: politika.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević