Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zamene za jednokratnu plastiku nisu bezbedne

14. jun 2021. 10:06:35 Pročitano 785 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Države članice imaju obavezu da od 3. jula zabrane prodaju plastičnih tanjira, čaša, slamčica, a problema na tržištu već ima. Popularne zamene za plastiku koje se koriste za izradu jedonkratnih pribora za jelo i posuđa, mogle bi da budu takođe štetne po zdravlje potrošača. 

Ovo pokazuje najnovije istraživanje najveće evropske potrošačke organizacije BEUC. U ispitivanju rađenom u četiri države EU ustanovljeno je da zabrinutost izazivaju hemikalije pronađene u papirnim slamčicama, posudama od biljnih vlakana i tanjirima napravljenim od palminog lišća. Utvrđeno je i da su potrošači u nekim slučajevima bili obmanuti da kupuju proizvode od ekoloških materijala. 

Udruženje BEUC i njegove organizacije članice pozvale su nadležne u EU da osiguraju da plastične alternative za jednokratnu upotrebu budu bezbedne i da ne dovode potrošače u zabludu. 

U saopštenju te organizacije navodi se da je u više od polovine uzorkovanih proizvoda pronađena jedna ili više neželjenih hemikalija u količini iznad preporučenih nivoa (53 odsto), uključujući i one za koje se sumnja da uzrokuju rak. U petini proizvoda ove hemikalije bile su blizu granica. Kako će mnogi predmeti od plastike za jednokratnu upotrebu biti zabranjeni u EU (od 3. jula 2021. godine), proizvođači i potrošači sve više se okreću alternativama od bambusa, papira ili palminog lišća. Za razliku od plastike, bezbednost za upotrebu ovih materijala nije regulisana u EU jer ne postoje posebna pravila, ističu u BEUC-u. 

Poslednje istraživanje takođe ukazuje da takozvane zelene preporuke popularnih plastičnih alternativa mogu da dovedu potrošače u zabludu. Kod nekoliko ispitivanih uzoraka proizvođači su tvrdili da su proizvodi biorazgradivi. Ipak, test je otkrio da su kod mnogih pronađene hemikalije koje se verovatno nikada neće potpuno razgraditi u prirodi već će ostati u životnoj sredini i akumuliraće se u zemlji, vodi i živim organizmima.

Monik Gojan, generalna direktorka BEUC-a, rekla je da plastični tanjiri i čaše za jednokratnu upotrebu uskoro postaju prošlost tako da će alternative na bazi biljaka i papira prirodno steći popularnost među potrošačima. 

– Dobro je to što EU konačno uklanja plastiku s tržišta, ali podjednako bi morali da odbacimo i toksične hemikalije koje se nalaze u alternativnim materijalima – izjavila je Gojan. 

– Činjenica je da ih sadrže mnoge plastične alternative, što znači da se jedan zagađivač zamenjuje drugim – istakla je ona. Kako je naglasila, rezultati istraživanja koje imamo dokazuju da je krajnje vreme da se EU usvoje stroga pravila u ovom sektoru koja štite potrošače i životnu sredinu. 

– Zelene etikete poput: „prirodno” ili „biorazgradivo” nemaju mesta na posuđu za jednokratnu upotrebu koje sadrži postojane hemikalije. Takve lažne tvrdnje stvaraju zabunu među potrošačima i otežavaju im prepoznavanje tanjira, slamki ili činija koje su ekološki prihvatljivije od ostalih. EU treba da očisti tržište ambalaže za hranu od svih obmanjujućih zelenih tvrdnji – upozorila je direktorka BEUC-a.

U skladu s EU direktivama države članice imaju obavezu da do 3. jula, ove godine, zabrane prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. 

Osim plastičnih tanjira, čaša, kašičica, štapića za uši, slamčica... proizvodima za jednokratnu upotrebu smatraju se i posude za brzu hranu ili kutije za jelo, sendviče, sendviče i salate, kao i kutije za svežu ili prerađenu hranu koja ne zahteva dalju pripremu, poput voća, povrća i slatkiša. 

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKod nas krpice skuplje nego u EU Na vrh strane