Odštampajte ovu stranicu

Brisel nam uskoro otvara granice, A U OVIH SEDAM DRŽAVA EU VEĆ MOŽEMO DA PUTUJEMO i to sa bilo kojom vakcinom!

21. maj 2021. 10:36:30 Pročitano 827 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Savet Evrope je juče doneo preporuku prema kojima bi vakcinisanim i nevakcinisanim građanima pod određenim uslovima trebalo omogućiti putovanje u EU, ali Srbija već ima sporazume sa mnogim zemljama i u EU i van EU koje dozvoljavaju ulazak našim državljanima, pre svega, sa potvrdom o vakcinaciji ili negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata.

Već je poznato da svi naši vakcinisani državljani mogu uz potvrdu o imunizaciji da uđu u Grčku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, a od juče i Kipar nam omogućava ulazak sa bilo kojom vakcinom.

Naši državljani, po svemu sudeći, najlakše će putovati u zemlje “Mini šengena” – BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju koje ne traže čak ni potvrdu o vakcinaciji, niti PCR test.

Takođe, pozitivna vest je da je Srbija postigla bilateralni sporazum i sa Turskom na osnovu kojeg će svi naši vakcinisani građani mogu da uđu uz potvrdu o vakcinaciji.

Građanima dve zemlje će biti omogućen ulazak na teritoriju druge države bez testa i primene mere karantina, ukoliko imaju sertifikat o vakcinaciji izdat od strane nadležnih organa Srbije, odnosno Turske - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U okviru dogovora, osobe koje zbog starosne dobi nisu vakcinisane (mlađi od 18 godina) mogu da na teritoriju Srbije i Turske uđu bez testa i karantina u pratnji članova porodice koji imaju sertifikat o vakcinaciji.

Inače, nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da je postignut dogovor i sa Egiptom o ulasku naših građana u ovu zemlju sa potvrdom o vakcinaciji, a da se na tu temu pregovara i sa Rusijom i sa Kinom.

S druge strane, našim državljanima turistička putovanja trenutno nisu dozvoljena u Italiju, Španiju i Francuska koje su, takođe, tradicionalno veoma interesantne našim građanima kao destinacije za letovanje.

Ostaje da se vidi, da li će i kako na te države uticati preporuka Saveta Evrope i da li će priznati samo vakcine koje preporučuje Brisel ili će na svoju zelenu listu staviti i "Sinofarm" i "Sputnjik".

Zamenik predsednika Nacionalne asocijacijacije turističkih agencija Milan Lainović ističe za “Blic” da svi građani Srbije moraju biti oprezni pre nego što krenu na put u inostranstvo.

 

-Savetujem sve naše građane da se pre polaska na put dobro raspitaju o uslovima ulaska u zemlju koju ide jer se situacija menja iz dana u dan I svaka država za sebe menja pravila. Primera radi, u Grčku možete da uđete sa potvrdom o vakcinaciji, ali isto tako grčki graničari mogu da vas testiraju na granici I da vas ne puste ako ste pozitivni na testu – upozorava Lainović.

Izvor: blic.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević