Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


HIT U PRODAVNICAMA U SRBIJI: Lukovinu prodaju po ceni za koju možete kupiti četiri kilograma luka

23. april 2021. 08:45:56 Pročitano 698 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

PRAZNICI su po pravilu prilika koju trgovci i proizvođači iskoriste za bolju prodaju i zaradu. Dosetljivost i maštovitost obično budu nagrađeni, pa su u slučaju predstojećeg Uskrsa, rafovi već puni najraznovrsnijih proizvoda za farbanje jaja.

Pošto je poslednjih godina retro u modi, cene se stare vrednosti i povratak prirodi - domaćice ponovo radije uskršnja jaja boje lukovinom, poput naših baka nekada, nego veštačkim farbama. Neobično je, međutim, kako kažu naši čitaoci, kada kesica od 30 grama ljuske od luka košta kao četiri kilograma luka!

Dok je nekada bilo prirodno da se sa luka oljušti "ogrtač" koji jajima daje prepoznatljivu nijansu, pojedini proizvođači su verovatno shvatili da moderne domaćice, koje vole starinsko i prirodno, ne žele da se prljaju i muče, pa su im ponudili pakovanu lukovinu. Ali, sudeći po komentarima kupaca, po vrlo visokoj ceni. Pakovanje ljuske od luka, od 30 grama, firme "Floriva", u trgovinama košta oko 165 dinara. U istim tim radnjama, kilogram crnog luka, sve sa lukovinom, košta 40 dinara.

- Oduvek smo, osim bojama, uskršnja jaja farbali i lukovinom, a poslednjih godina i kurkumom i spanaćem za koje smo čuli da daju lepe prirodne boje - kaže Ivana Tomić (47) iz Beograda. - Kada sam videla koliko košta pakovanje lukovine, iznervirala sam se, jer mi je to delovalo kao da proizvođači smatraju da većina nas ne zna ni šta je luk, ni lukovina.

Iz preduzeća "Floriva" iz Radaljeva kod Ivanjice, međutim, kažu da proces pripreme i proizvodnje ove prirodne "boje" nije nimalo lak, niti jeftin, a da nisu imali ni najmanju nameru da obmanjuju kupce. Uz to, dodaju da je cena njihovog proizvoda sa prevozom oko 110 dinara, a da je sve ostalo trgovačka marža.

- Sirovu lukovinu nabavljamo od nekoliko poljoprivrednih proizvođača iz Vojvodine koji imaju posebne mašine za prebiranje luka i od kojih se može izabrati pristojna količina upotrebljive lukovine - kaže Zoran Radovanović iz "Florive". - Nije lako pronaći kvalitetnu lukovinu, jer se tokom manipulacije u mašinama i na njivi najveći deo te kore luka uništi. Sirova lukovina sadrži velike, srednje i male ljuske luka, sasušen koren i peteljke i dosta zemlje kao i sitnog i oštećenog luka u toku sakupljanja, prebiranja i pakovanja. Plaćamo lukovinu proizvođačima zavisno od kvaliteta koji nam isporučuju, po dogovoru.

KALKULACIJA

ZA 30 grama lukovine, za jednu kesu dovoljnu za farbanje 50 jaja, potrebno je doterati oko 260 grama sirove lukovine - kaže Radovanović. - Sve ostalo je otpad koji se mora pravilno odložiti odnosno kompostirati. Isporuku maloprodajnim lancima u Srbiji radimo po jedinstvenoj ceni od 92, plus 18,4 dinara PDV-a - ukupno 110,04 dinara za sve kupce. Prosečna udaljenost od nas do kupaca je oko 220 kilometara, što iziskuje dodatne troškove transporta. Uz to, sve količine koje se ne prodaju prihvatimo nazad kao povraćaj. Snosimo kompletan rizik ukoliko se roba ne proda, pa se i to mora ukalkulisati u cenu.

Kako Radovanović kaže, na cenu naročito utiču upravo troškovi prevoza. Od proizvođača preuzimaju sirovu lukovinu u džambo vrećama koje su kabaste i prevoze ih kamionom do Ivanjice, što je u oba pravca oko 560 kilometara.

- Nije problem platiti već pronaći pravu i upotrebljivu lukovinu u dovoljnoj količini, što zavisi i od toga kakva je bila godina - objašnjava naš sagovornik. - Po dolasku u našu firmu lukovina se prvo proseje preko sita da se odvoji od oštećenog luka, sitne lukovine, prašine i zemlje. Nakon toga se pakuje u manje plastične vreće i iznosi na radni sto gde se izruči i rasporedi po celom stolu. Zatim radnici prebiraju ručno, odnosno uzimaju pojedinačno svaku lisku koja odgovara standardu za bojenje lukovine i odvajaju ih u posebne vreće. Posao je izuzetno prašnjav, radi se kada je toplo da lukovina ne bi povukla vlagu. Posle svega toga, sledi ručno merenje i pakovanje.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUskoro i akcizni inspektori Na vrh strane