Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


POSKUPLJUJU PUTARINE U SRBIJI: Primenjivaće se od ovog datuma - evo kako izgleda novi cenovnik

24. februar 2021. 13:50:32 Pročitano 796 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

NOVI cenovnik za korišćenje auto-puteva u Srbiji primenjivaće se od četvrtka 25. februara.

Povećanje cena putarine najviše će osetiti vozači kamiona. Oni i inače najkuplje plaćaju prolaz auto-putevima, pa je i očekivano da se korekcija od 1,8 odsto najviše odrazi na ovu kategoriju vozila.

Vozači automobila će naknadu plaćati 10 do 30 dinara više u zavisnosti od deonice, dok će kamiondžije morati da izdvoje od 50 do 160 dinara više nego pre poskupljenja.

Vožnja od Beograda do Preševa za teretnjake će umesto 8.750 koštati 8.910 dinara i to je najznačajnija promena. Od Beograda do Dimitrovgrada biće 7.860 umesto 7.720 dinara.

I u kategoriji automobila najveća razlika je na deonici između Beograda i Preševa, gde će naknada umesto 1.460, biti 1.490 dinara. Od prestonice do Dimitrovgrada prolaz će koštati 1.310 umesto dosadašnjih 1.290 dinara. Beograd-Subotica i Beograd-Čačak poskupeli su za po deset dinara, dok je cena putovanja od Beograda do Šida ostala ista - 420 dinara.

- Usklađivanje cena putarina je u proseku 1,8 odsto i u skladu je sa rastom cena na malo - inflacijom - saopšteno je iz Vlade Srbije.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOva majica se u Španiji PRE 5 GODINA prodavala za 10 evra, a u Srbiji je DANAS 4 puta skuplja Na vrh strane